De meest gebruikte methode om het conditieniveau van iemand te bepalen is de maximale inspanningstest. De maximale zuurstofopname (VO2max) is een maat voor de hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens maximale inspanning kan benutten. Hoe hoger deze waarde hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is. Hoe beter de zuurstofvoorziening is hoe efficiënter een prestatie geleverd kan worden.

De inspanningstest geeft objectieve informatie over het prestatievermogen van een sporter. Verder levert de test onder andere:

  • Individuele trainingszones
  • Maximale hartslag en vermogen
  • Omslagpunt

Deze informatie is noodzakelijk voor het opstellen, evalueren en/of aanpassen van een trainingsprogramma. Een inspanningstest is niet alleen bedoeld voor topatleten, maar juist ook voor recreatieve atleten. Voor hen is het ook van belang om te weten hoe het met hun conditie gesteld is en of ze op de beste manier trainen.

De inspanningstest kan worden afgenomen op een hardloopband, fiets- of roeiergometer. De hoeveelheid en de samenstelling van de uitademingslucht (zuurstof en kooldioxide, O2 en CO2) wordt gemeten, tegelijkertijd met de hartslag en het geleverde vermogen. De belasting neemt in kleine stapjes toe tot maximale inspanning wordt bereikt.

Testen worden uitgevoerd door onze partner.
Neem contact op voor meer informatie.